Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Pierogi lubelskie

Składniki:
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka oleju
  • 1 1/2 szklanki kaszy gryczanej ugotowanej na sypko
  • 1 duża cebula
  • 25 dag białego sera
  • 10 dag wędzonej słoniny
  • 1/2 szklanki śmietany 22-proc.
  • mielona słodka papryka
  • sól
  • pieprz
Zacznij od wyrobienia z mąki, żółtka, oleju, szczypty soli i ciepłej wody elastycznego ciasta. Następnie nakryj je tak, by nie obeschło.

Cebulę obierz, posiekaj ją i przesmaż na pokrojonej w kostkę słoninie. Kaszę, ser i cebulę ze słoniną zmiel w maszynce. Dopraw solą i pieprzem.

Rozwałkuj dość cienko ciasto i kieliszkiem lub małą szklaneczką wykrawaj krążki. Nakładaj na nie po łyżce nadzienia i zlepiaj brzegi, formując pierogi.

Wrzuć je do osolonego wrzątku i gotuj 5-8 minut od wypłynięcia. Po odcedzeniu polej pierożki śmietaną, doprawioną solą i papryką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...