- 1 1/2 szklanki mąki
- 1 żółtko
- 1 łyżka oleju
- 1 1/2 szklanki kaszy gryczanej ugotowanej na sypko
- 1 duża cebula
- 25 dag białego sera
- 10 dag wędzonej słoniny
- 1/2 szklanki śmietany 22-proc.
- mielona słodka papryka
- sól
- pieprz
Cebulę obierz, posiekaj ją i przesmaż na pokrojonej w kostkę słoninie. Kaszę, ser i cebulę ze słoniną zmiel w maszynce. Dopraw solą i pieprzem.
Rozwałkuj dość cienko ciasto i kieliszkiem lub małą szklaneczką wykrawaj krążki. Nakładaj na nie po łyżce nadzienia i zlepiaj brzegi, formując pierogi.
Wrzuć je do osolonego wrzątku i gotuj 5-8 minut od wypłynięcia. Po odcedzeniu polej pierożki śmietaną, doprawioną solą i papryką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz