Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Pierogi drożdżowe z kapustą i grzybami

Składniki 8-10 porcji:
    ciasto:
  • 3 szklanki mąki (50 dag)
  • 1 szklanka mleka
  • 4 dag drożdży
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 3 jaja
    farsz:
  • 3/4 kg kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • 2 jaja
  • parę grzybków suszonych
  • 1 łyżka masła
  • bulion grzybowy instant do smaku zamiast soli
Przygotuj ciasto: drożdże utrzyj z cukrem i pół szklanki ciepłego mleka. Wsyp szklankę mąki, wymieszaj, przykryj i odstaw do wyrośnięcia. Dwa jajka rozbij, wymieszaj z resztą mleka i mąki, połącz z rozczynem. Wyrób ciasto, wlej stopione masło, ponownie wyrób odstaw do wyrośnięcia.

Potem przyrządź farsz: kapustę obgotuj, odcedź, posiekaj. Grzybki i jaja ugotuj, posiekaj. Cebulę zeszklij na maśle. Wszystko wymieszaj z kapustą i przypraw bulionem instant do smaku.

Ciasto rozwałkuj, wytnij krążki o średnicy 8 cm. Pośrodku każdego połóż farsz. Zlep brzegi. Układaj na blasze. Jajko roztrzep, posmaruj nim pierogi i piecz je około 30 minut w temperaturze 180°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...