- ciasto:
- 3 szklanki mąki (50 dag)
- 1 szklanka mleka
- 4 dag drożdży
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
- 3 jaja
- farsz:
- 3/4 kg kiszonej kapusty
- 1 cebula
- 2 jaja
- parę grzybków suszonych
- 1 łyżka masła
- bulion grzybowy instant do smaku zamiast soli
Potem przyrządź farsz: kapustę obgotuj, odcedź, posiekaj. Grzybki i jaja ugotuj, posiekaj. Cebulę zeszklij na maśle. Wszystko wymieszaj z kapustą i przypraw bulionem instant do smaku.
Ciasto rozwałkuj, wytnij krążki o średnicy 8 cm. Pośrodku każdego połóż farsz. Zlep brzegi. Układaj na blasze. Jajko roztrzep, posmaruj nim pierogi i piecz je około 30 minut w temperaturze 180°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz