- do ciasta:
- 3 szklanki mąki
- 15 dag masła
- 2-3 łyżki śmietany
- 2 żółtka
- sól
- do farszu:
- 50 dag kwaszonej kapusty
- 10 dag pieczarek
- 1 duża cebula
- 1/2 łyżeczki nasion kopru
- 1 jajo
- 1 białko
- 2 łyżki oliwy
- pieprz
- tłuszcz do formy
Teraz przystąp do przygotowania farszu. Kapustę poszatkuj, włóż do rondla, dodaj nasiona kopru. Zalej wrzątkiem, ugotuj, ugotowaną odparuj. Drobno pokrojone pieczarki i cebulę usmaż na oleju, dopraw pieprzem, dodaj kapustę i mieszając chwilę smaż wszystkie składniki razem. Potem zdejmij z ognia, przestudź, wbij jajo i wymieszaj.
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto, pokrój na kwadraty, nadziewaj je kapustą i dokładnie zlepiaj. Pierogi ułóż na posmarowanej tłuszczem formie, posmaruj roztrzepanym białkiem, piecz w mocno nagrzanym piekarniku na złoty kolor.
Pierogi możesz upiec w przeddzień Wigilii, w wigilijny wieczór wystarczy je podgrzać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz