Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Pierogi z kapustą

Składniki na 8 porcji:
    do ciasta:
  • 3 szklanki mąki
  • 15 dag masła
  • 2-3 łyżki śmietany
  • 2 żółtka
  • sól
    do farszu:
  • 50 dag kwaszonej kapusty
  • 10 dag pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1/2 łyżeczki nasion kopru
  • 1 jajo
  • 1 białko
  • 2 łyżki oliwy
  • pieprz
  • tłuszcz do formy
Ciasto: na stolnicę przesiej mąkę, dodaj masło, posiekaj nożem „na piasek”, dodaj żółtka, śmietanę i sól. Dokładnie, ale szybko zagnieć ciasto, owiń je w folię, włóż na kilka godzin do lodówki.

Teraz przystąp do przygotowania farszu. Kapustę poszatkuj, włóż do rondla, dodaj nasiona kopru. Zalej wrzątkiem, ugotuj, ugotowaną odparuj. Drobno pokrojone pieczarki i cebulę usmaż na oleju, dopraw pieprzem, dodaj kapustę i mieszając chwilę smaż wszystkie składniki razem. Potem zdejmij z ognia, przestudź, wbij jajo i wymieszaj.

Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto, pokrój na kwadraty, nadziewaj je kapustą i dokładnie zlepiaj. Pierogi ułóż na posmarowanej tłuszczem formie, posmaruj roztrzepanym białkiem, piecz w mocno nagrzanym piekarniku na złoty kolor.

Pierogi możesz upiec w przeddzień Wigilii, w wigilijny wieczór wystarczy je podgrzać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...