Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Pierogi leniwe z sosem truskawkowo-jogurtowym

Składniki:
  • 80 dag białego chudego sera
  • 2 jaja
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 20 dag truskawek
  • lub innych owoców jagodowych
  • 1 kubeczek jogurtu naturalnego 2-proc. (15 dag)
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól lub jarzynka
Ser odciśnij, jeżeli jest wilgotny, przetrzyj przez sito lub zmiel. Żółtka roztrzep mikserem, połącz z serem, ubitą pianą z białek i częścią mąki, lekko posól lub dosyp jarzynki.

Na stolnicę posypaną mąką wyłóż ciasto, uformuj wałek, spłaszcz go, a następnie wykrawaj z niego ukośne paski i wkładaj do wrzącej osolonej wody. Gotuj na małym ogniu. Wyjmuj łyżką cedzakową.

Truskawki przekrój na połówki (duże na ćwiartki), połowę zmiksuj z jogurtem i cukrem. Do sosu dodaj pozostałe truskawki i polej nim pierogi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...