- ciasto:
- 35 dag mąki
- 1 jajo
- sól
- 2/3 szklanki wody
- nadzienie:
- 50 dag czereśni
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 kubeczek jogurtu naturalnego (15 dag)
- 2 łyżki cukru pudru do posypania
Na stolnicę przesiej mąkę, zrób wgłębienie, w które wbijesz jajo. Zagnieć ciasto nożem, wlewając cienkim strumieniem wodę. Teraz musisz dobrze wyrobić ciasto rękami, aż będzie gładkie i jednolite. Następnie podziel całość na trzy części, podsypując mąką rozwałkuj na grubość 2-5 mm i wytnij szklanką krążki. Na każdy krążek nakładaj nadzienie (po 2-3 czereśnie), składaj na pół i zlepiaj brzegi.
Tak przygotowane pierożki gotuj we wrzącej osolonej wodzie pod przykryciem, na średnim ogniu. Gdy pierogi wypłyną na wierzch, zdejmij pokrywkę i gotuj jeszcze około 2 minut. Wyjmuj z wody łyżką cedzakową i odsączaj.
Podawaj polane jogurtem i posypane cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz