Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Pierogi z czereśniami

Składniki:
    ciasto:
  • 35 dag mąki
  • 1 jajo
  • sól
  • 2/3 szklanki wody
    nadzienie:
  • 50 dag czereśni
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 kubeczek jogurtu naturalnego (15 dag)
  • 2 łyżki cukru pudru do posypania
Czereśnie opłucz, a po usunięciu szypułek wydryluj je i wymieszaj z bułką tartą.

Na stolnicę przesiej mąkę, zrób wgłębienie, w które wbijesz jajo. Zagnieć ciasto nożem, wlewając cienkim strumieniem wodę. Teraz musisz dobrze wyrobić ciasto rękami, aż będzie gładkie i jednolite. Następnie podziel całość na trzy części, podsypując mąką rozwałkuj na grubość 2-5 mm i wytnij szklanką krążki. Na każdy krążek nakładaj nadzienie (po 2-3 czereśnie), składaj na pół i zlepiaj brzegi.

Tak przygotowane pierożki gotuj we wrzącej osolonej wodzie pod przykryciem, na średnim ogniu. Gdy pierogi wypłyną na wierzch, zdejmij pokrywkę i gotuj jeszcze około 2 minut. Wyjmuj z wody łyżką cedzakową i odsączaj.

Podawaj polane jogurtem i posypane cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...