Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Pierogi z owocami

Składniki:
    ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 dużego jaja (lub 1 małe)
  • 1 kg owoców (truskawki, jagody, wydrylowane wiśnie, jeżyny)
  • 1/2 szklanki bułki tartej
Z mąki, wody i jaja zagnieć ciasto, rozwałkuj je na cienkie placki i szeroką szklanką wykrawaj krążki. Owoce umyj, odsącz i wymieszaj z bułką tartą. Na każdy krążek ciasta nakładaj nadzienie, o czym składaj na pół. Brzegi ciasta posmaruj odrobiną zimnej wody i sklejaj, ściskając brzegi palcami.

W garnku zagotuj 2 litry wody z łyżką oliwy. Pierogi wrzucaj na wrzątek (po 5-6 sztuk), delikatnie zamieszaj je drewnianą łyżką, a gdy wypłyną na wierzch - gotuj jeszcze 2-3 minuty. Wyjmij je łyżką cedzakową na durszlak, dobrze odsącz. Podawaj polane stopionym masłem lub ze śmietanką wymieszaną z cukrem waniliowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...