Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Pierniczki lukrowane

Składniki:
    ciasto:
  • 50 dag mąki pszennej
  • 12 dag masła
  • 2 jaja
  • 10 dag cukru
  • 1/2 szklanki miodu
  • po 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej i proszku do pieczenia
  • 1 1/2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 3 łyżki zmielonych orzechów laskowych
    lukier:
  • 15 dag cukru pudru
  • 4 łyżki koniaku lub brandy
    do dekoracji:
  • 20 dag uprażonych płatków migdałowych
Przygotuj ciasto: masło i miód roztop, dodaj cukier i energicznie mieszając, rozpuść go, by nie było kryształków. Potem ostudź i połącz z przesianą mąką. Dodaj jajka, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do pierników oraz orzechy. Ciasto starannie wyrób i rozwałkuj na grubość 1 cm.

Następnie wycinaj okrągłą foremką pierniczki, układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.

Przygotuj lukier: utrzyj na gładką masę cukier puder z koniakiem.
Pierniczki polukruj i posyp migdałami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...