- ciasto:
- 50 dag mąki pszennej
- 12 dag masła
- 2 jaja
- 10 dag cukru
- 1/2 szklanki miodu
- po 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej i proszku do pieczenia
- 1 1/2 łyżeczki przyprawy do pierników
- 3 łyżki zmielonych orzechów laskowych
- lukier:
- 15 dag cukru pudru
- 4 łyżki koniaku lub brandy
- do dekoracji:
- 20 dag uprażonych płatków migdałowych
Następnie wycinaj okrągłą foremką pierniczki, układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.
Przygotuj lukier: utrzyj na gładką masę cukier puder z koniakiem.
Pierniczki polukruj i posyp migdałami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz