Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Pierniczki kolorowe

Składniki:
  • 50 dag mąki
  • 15 dag cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 jaja
    Po 1 łyżeczce: sody oczyszczonej i przyprawy korzennej do pierników
    do dekoracji:
  • różne gotowe polewy
Miód z cukrem podgrzej, by się rozpuścił, po czym dodaj pół szklanki wody i zagotuj. Po zagotowaniu zestaw z ognia. Gdy miód przestygnie, dodaj przyprawę korzenną, sodę rozpuszczoną w łyżce wody oraz rozbełtane jaja. Wszystkie składniki starannie wymieszaj, dosypując stopniowo mąkę. Ciasto dokładnie wyrób i wstaw na 30 minut do lodówki.

Kiedy ciasto będzie się chłodziło, przygotuj blachę i wysmaruj ją tłuszczem. Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj na grubość 0,5 cm i różnymi foremkami wykrawaj pierniczki, po czym układaj je na blasze w równych odstępach.

Pierniczki piecz w ciepłym piekarniku (160°C) około 15 minut. Upieczone i ostudzone fantazyjnie ozdób przygotowanymi polewami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...