Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Pierniczki zaparzone

Składniki:
  • 50 dag mąki
  • 15 dag cukru
  • 12 dag miodu
  • 2 jaja
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej do pierników
    do dekoracji:
  • gotowe polewy (z białej i ciemnej czekolady, orzechowa, cytrynowa)
  • orzechy włoskie
5 dag cukru podgrzewaj w rondelku, aż zbrązowieje, dodaj miód, resztę cukru i przyprawę korzenną, wlej mleko, wszystko razem zagotuj.

Mąkę wymieszaną z sodą, wysyp na stolnicę, zrób dołek, do którego następnie wlej gorącą masę, całość wymieszaj drewnianą łyżką. Po przestudzeniu dodaj rozbełtane jaja, a potem dokładnie wyrób ciasto.

Wyrobione ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 2-3 godziny. Po upływie tego czasu ciasto rozwałkuj na grubość około 0,5 cm i różnymi foremkami wykrawaj pierniczki. Ułóż je na blasze wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Wstaw do ciepłego piekarnika (160°C) i piecz 20-30 minut.

Po upieczeniu i ostygnięciu oblej dowolnymi polewami oraz posyp posiekanymi orzechami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...