- 50 dag mąki
- 15 dag cukru
- 12 dag miodu
- 2 jaja
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej do pierników
- do dekoracji:
- gotowe polewy (z białej i ciemnej czekolady, orzechowa, cytrynowa)
- orzechy włoskie
Mąkę wymieszaną z sodą, wysyp na stolnicę, zrób dołek, do którego następnie wlej gorącą masę, całość wymieszaj drewnianą łyżką. Po przestudzeniu dodaj rozbełtane jaja, a potem dokładnie wyrób ciasto.
Wyrobione ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 2-3 godziny. Po upływie tego czasu ciasto rozwałkuj na grubość około 0,5 cm i różnymi foremkami wykrawaj pierniczki. Ułóż je na blasze wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Wstaw do ciepłego piekarnika (160°C) i piecz 20-30 minut.
Po upieczeniu i ostygnięciu oblej dowolnymi polewami oraz posyp posiekanymi orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz