Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Pierniczki z żytniej mąki

Składniki:
  • 40 dag mąki żytniej
  • 2 szklanki miodu
  • 2 łyżki czystej wódki
  • przyprawa do pierników
  • mąka ziemniaczana
  • masło do posmarowania formy
Przesianą mąkę wymieszaj w makutrze z przyprawą piernikową (jeśli nie masz makutry, użyj zwykłej misy). Miód zagotuj i stopniowo wlewaj do mąki, stale ucierając. Ciasto ucieraj około 30-40 minut, po czym wlej wódkę i ponownie je dokładnie wyrób. Przykryj i wstaw na kilka godzin do lodówki.

Stolnicę lekko posyp mąką ziemniaczaną, wyłóż schłodzone ciasto, rozwałkuj. Foremkami w fantazyjnych kształtach (np. gwiazdek lub zwierzątek) wycinaj ciasteczka, układaj w wysmarowanej masłem formie, piecz w średnio nagrzanym piekarniku na jasnozłoty kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...