Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Piernik bez miodu

Składniki:
    po 45 dag: mąki i cukru
  • 2 łyżki wody
  • 5 dag masła
  • 5 jaj
  • 1 szklanka śmietany 18-proc.
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej do pierników
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 5 dag orzechów
  • 3 dag smażonej skórki pomarańczowej
Z 2 łyżeczek cukru zrób karmel i rozpuść go w 2 łyżkach wody. Jaja rozbełtaj, dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj. Masło roztop, a mąkę wymieszaj z cukrem, sodą, przyprawą korzenną, stopionym masłem oraz masą jajeczno-śmietanową. Do wszystkich składników dodaj teraz rozpuszczony karmel i starannie wyrób ciasto. Pod koniec wrzuć bakalie.

Piernik przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Piecz w ciepłym piekarniku około 1 godzinę, po czym udekoruj go według uznania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...