- 40 dag mąki pszennej
- 10 dag cukru
- 25 dag miodu
- 2 łyżki masła
- 2 jaja
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej do pierników
- 30 dag marmolady do przełożenia ciasta
- lukier:
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 łyżeczki octu 6-proc.
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej (suchej)
W rondlu podgrzej miód, lekko go zrumień i gorący wlej do utartej masy. Sodę rozpuść w niewielkiej ilości letniej wody i wlej do ciasta, a następnie dodaj przyprawę korzenną oraz mleko. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i odstaw na kilka godzin. Po tym czasie formę wysmaruj tłuszczem i obsyp mąką, przełóż do niej ciasto i wstaw do ciepłego piekarnika mniej więcej na 1 godzinę.
W tym czasie przygotuj lukier: wodę zagotuj z cukrem i gotuj pod przykryciem jeszcze 2 minuty, dodaj ocet. Zdejmij z ognia, przestudź do temperatury około 60°C i ucieraj, aż zbieleje, a następnie wlej kawę rozpuszczoną w łyżce gorącej wody i dokładnie wymieszaj.
Upieczony i wystudzony piernik przekrój poziomo na pół, na spodnim placku rozprowadź równą warstwą marmoladę i delikatnie przykryj górnym. Na koniec ciasto oblej przygotowanym lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz