Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Piernik cioci

Składniki:
  • 40 dag mąki pszennej
  • 10 dag cukru
  • 25 dag miodu
  • 2 łyżki masła
  • 2 jaja
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej do pierników
  • 30 dag marmolady do przełożenia ciasta
    lukier:
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki octu 6-proc.
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej (suchej)
Przygotowanie ciasta rozpocznij od utarcia jaj z cukrem i masłem. Do masy dodaj następnie mąkę i nadal ucieraj.

W rondlu podgrzej miód, lekko go zrumień i gorący wlej do utartej masy. Sodę rozpuść w niewielkiej ilości letniej wody i wlej do ciasta, a następnie dodaj przyprawę korzenną oraz mleko. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i odstaw na kilka godzin. Po tym czasie formę wysmaruj tłuszczem i obsyp mąką, przełóż do niej ciasto i wstaw do ciepłego piekarnika mniej więcej na 1 godzinę.

W tym czasie przygotuj lukier: wodę zagotuj z cukrem i gotuj pod przykryciem jeszcze 2 minuty, dodaj ocet. Zdejmij z ognia, przestudź do temperatury około 60°C i ucieraj, aż zbieleje, a następnie wlej kawę rozpuszczoną w łyżce gorącej wody i dokładnie wymieszaj.

Upieczony i wystudzony piernik przekrój poziomo na pół, na spodnim placku rozprowadź równą warstwą marmoladę i delikatnie przykryj górnym. Na koniec ciasto oblej przygotowanym lukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...