Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Piernik korzenny

Składniki:
  • 80 dag mąki
  • 6 dag masła
  • 20 dag cukru
  • 30 dag miodu
  • 4 jaja
  • 6 dag posiekanych orzechów włoskich łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 łyżka spirytusu
Masło utrzyj na pianę, dodawaj kolejno - ciągle ucierając - cukier, po jednym żółtku, roztopiony miód, posiekane orzechy, a także mąkę z przyprawą korzenną i skórką z cytryny, mleko oraz rozpuszczoną w spirytusie sodę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.

Teraz z białek ubij pianę, dodaj do ciasta i starannie je wyrób. Wyrobione ciasto przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką, po czym odstaw na kilka godzin. Piecz w ciepłym piekarniku około 1 godzinę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...