- 1 1/2 kg mięsa wołowego na pieczeń (naszpikowanego słoniną)
- 1/2 litra rosołu z kury
- 1 duża nóżka cielęca
- 1/2 litra białego wytrawnego wina
- 15 dag cebuli
- 1/2 kg małych cebulek
- 1 kg marchwi
- natka pietruszki
- tymianek
- liść laurowy
- sól, pieprz
- szczypta cukru
- 1 łyżka masła
- tłuszcz do smażenia
Po upływie 2-3 godzin wyjmij mięso z marynaty i starannie je osusz. Rozgrzej w rondlu tłuszcz, tak, by był bardzo gorący. Obsmaż mięso z każdej strony na złoty kolor (na mocnym ogniu, by zapobiec wyciekaniu soku). Przełóż mięso do rondla.
Mięso zalej marynatą (ze wszystkimi składnikami). Duś, aż płyn prawie całkowicie odparuje, a potem dodaj oczyszczoną i rozkrojoną na pół nóżkę cielęcą. Teraz wlej litr rosołu z kury. Zagotuj, przykryj pokrywką i piecz w średnio gorącym piekarniku przez 4 godziny.
Cebulki i pozostałą marchewkę obierz. Marchewkę ugotuj w reszcie rosołu. Cebulki usmaż w całości na maśle, dodając cukier. Mięso wyjmij z sosu, po czym pokrój w plastry i wyłóż na półmisek.
Podawaj z ziemniakami z wody i warzywami. Potrawa jest daniem uniwersalnym, doskonałym na obiad i - na zimno - jako dodatek do chleba.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz