Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Pieczeń wołowa w sosie własnym

Składniki na 4-6 porcje:
  • 1 1/2 kg mięsa wołowego na pieczeń (naszpikowanego słoniną)
  • 1/2 litra rosołu z kury
  • 1 duża nóżka cielęca
  • 1/2 litra białego wytrawnego wina
  • 15 dag cebuli
  • 1/2 kg małych cebulek
  • 1 kg marchwi
  • natka pietruszki
  • tymianek
  • liść laurowy
  • sól, pieprz
  • szczypta cukru
  • 1 łyżka masła
  • tłuszcz do smażenia
Mięso natrzyj solą, pieprzem i tymiankiem, a potem ułóż w kamionkowym naczyniu. Wlej wino. Obłóż pokrojoną w plasterki cebulą i pokrojonymi w plastry dwiema marchewkami, na koniec dodaj liść laurowy oraz pokrojoną drobno natkę.

Po upływie 2-3 godzin wyjmij mięso z marynaty i starannie je osusz. Rozgrzej w rondlu tłuszcz, tak, by był bardzo gorący. Obsmaż mięso z każdej strony na złoty kolor (na mocnym ogniu, by zapobiec wyciekaniu soku). Przełóż mięso do rondla.

Mięso zalej marynatą (ze wszystkimi składnikami). Duś, aż płyn prawie całkowicie odparuje, a potem dodaj oczyszczoną i rozkrojoną na pół nóżkę cielęcą. Teraz wlej litr rosołu z kury. Zagotuj, przykryj pokrywką i piecz w średnio gorącym piekarniku przez 4 godziny.

Cebulki i pozostałą marchewkę obierz. Marchewkę ugotuj w reszcie rosołu. Cebulki usmaż w całości na maśle, dodając cukier. Mięso wyjmij z sosu, po czym pokrój w plastry i wyłóż na półmisek.

Podawaj z ziemniakami z wody i warzywami. Potrawa jest daniem uniwersalnym, doskonałym na obiad i - na zimno - jako dodatek do chleba.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...