Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Pieczeń wołowa na ostro

Składniki na 6 porcji:
  • 1 kg wołowiny bez kości
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina lub rosołu wołowego
  • 2-3 łyżki keczupu
  • suszony tymianek
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1 łyżka oleju lub masła
  • sól, pieprz
Mięso dokładnie umyj i wytrzyj do sucha. Szczypiorek jak najdrobniej posiekaj. Mąkę wymieszaj z musztardą, łyżeczką tymianku, szczypiorkiem, solą oraz czarnym pieprzem. Tak przygotowaną mieszanką natrzyj mięso, ułóż je w natłuszczonej brytfannie i polej keczupem.

Wlej wino lub rosół wołowy. Piecz najpierw w temperaturze 180°C, a kiedy pieczeń się zrumieni, zmniejsz temperaturę (do 160°C) i jeszcze przez pewien czas piecz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...