- 1 1/2 kg zadniej cielęciny bez kości
- 20 dag wędzonej szynki
- sok i skórka otarta z połówki cytryny
- 1/2 łyżeczki suszonego estragonu
- 1 szklanka bulionu warzywnego lub białego wytrawnego wina
- po 1 łyżce smalcu i masła
- sól, pieprz
- piure bananowe:
- 5 bananów
- 1 łyżka masła
- 1 surowe żółtko
- 1/2 szklanki śmietany
- sól, po szczypcie: cukru i pieprzu cayenne
Teraz przygotuj bananowe piure: obrane banany pokrój na plasterki, krótko przesmaż na stopionym maśle i zmiksuj, dodając sól, pieprz cayenne, cukier, surowe żółtko i śmietanę. Wszystko zmiksuj na gładką masę.
Miękkie mięso po usunięciu nitki pokój w plastry, obłóż w żaroodpornym naczyniu przygotowanym piure z bananów i wstaw na kilka minut do piekarnika.
Pieczeń dobrze komponuje się z ryżem lub makaronem i zieloną sałatą lub surówką z cykorii. Pozostały po pieczeniu sos możesz przetrzeć przez sito i podać oddzielnie, w sosjerce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz