Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Pieczeń wołowa lub cielęca duszona z warzywami

Składniki na 5 porcji:
  • 70 dag wołowiny lub cielęciny na pieczeń
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju (oliwy z oliwek)
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki soku jabłkowego
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól
Obraną cebulę i marchewkę pokrój na plasterki. Mięso oczyść z tłuszczu i błon, oprósz mąką i obsmaż ze wszystkich stron na rozgrzanym na patelni oleju. Po przełożeniu mięsa do większego rondla, na patelni zeszklij cebulę i wraz z pozostałymi składnikami dodaj do mięsa.

Możesz dorzucić ząbek czosnku, kawałek selera i pora, pokrojoną paprykę, bądź kilka pomidorów bez skórki (wtedy potrzeba mniej płynu).

Mięso duś pod przykryciem na małym ogniu około 2 godz. (w szybkowarze 40-50 minut).

Podawaj z ziemniakami piure lub kluseczkami oraz z fasolką szparagową, kalafiorem albo zieloną sałatą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...