- 2 kg schabu bez kości
- pieprz
- sól
- glazura:
- 1 słoik dżemu wiśniowego
- 1/4 szklanki octu winnego
- 1/4 szklanki uprażonych płatków migdałowych
- 2 łyżki syropu wiśniowego
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki sproszkowanych goździków
- 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- sól
Tymczasem w garnuszku wymieszaj dżem z octem, syropem, przyprawami i solą i wszystkie te składniki najpierw doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i jeszcze chwilę potrzymaj na ogniu, dodając płatki migdałowe, po czym odstaw i trzymaj w cieple.
Mniej więcej po 40 minutach mięso wyjmij, posmaruj glazurą i wstaw z powrotem do piekarnika. Czynność tę trzeba powtórzyć kilkakrotnie. Gdy mięso będzie miękkie, wyjmij je z piekarnika i po 10 minutach pokrój i polej pozostałym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz