Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Pieczeń w glazurze wiśniowej

Składniki na 12 porcji:
  • 2 kg schabu bez kości
  • pieprz
  • sól
    glazura:
  • 1 słoik dżemu wiśniowego
  • 1/4 szklanki octu winnego
  • 1/4 szklanki uprażonych płatków migdałowych
  • 2 łyżki syropu wiśniowego
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanych goździków
  • 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • sól
Schab opłucz, osusz, posól i oprósz pieprzem, po czym umieść w teflonowej brytfance. Piecze się go bez przykrycia w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C.

Tymczasem w garnuszku wymieszaj dżem z octem, syropem, przyprawami i solą i wszystkie te składniki najpierw doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i jeszcze chwilę potrzymaj na ogniu, dodając płatki migdałowe, po czym odstaw i trzymaj w cieple.

Mniej więcej po 40 minutach mięso wyjmij, posmaruj glazurą i wstaw z powrotem do piekarnika. Czynność tę trzeba powtórzyć kilkakrotnie. Gdy mięso będzie miękkie, wyjmij je z piekarnika i po 10 minutach pokrój i polej pozostałym sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...