Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Pieczeń wieprzowa z ziołami

Składniki:
  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 75 dag cebuli
  • 3 łyżki smalcu
  • 1 obsuszona kromka pszennego chleba
  • 1 liść laurowy
    związane: tymianek, liść laurowy i natka pietruszki
  • 2 szklanki piwa
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • pieprz
  • sól
Mięso obwiąż mocną bawełnianą nicią, zrumień ze wszystkich stron na rozgrzanym smalcu, po czym zdejmij z patelni i odstaw. Teraz obierz i pokrój na cienkie plasterki cebule, zrumień na patelni, dodaj cukier oraz pokruszony chleb i smaż mieszając 2 minuty (mieszanina powinna być złotobrązowa). Ponownie włóż mięso, wlej piwo i dodaj związane: tymianek, liść laurowy i natkę pietruszki. Całość zagotuj i duś pod przykryciem 1 godzinę 45 minut, często przewracając mięso. Nie zapomnij o wyjęciu zieleniny!

Miękką pieczeń pokrój, ułóż na półmisku, polej sosem i natychmiast podawaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...