Składniki:- 1 kg łopatki wieprzowej
- 75 dag cebuli
- 3 łyżki smalcu
- 1 obsuszona kromka pszennego chleba
- 1 liść laurowy
związane: tymianek, liść laurowy i natka pietruszki- 2 szklanki piwa
- 1/2 łyżeczki cukru
- pieprz
- sól
Mięso obwiąż mocną bawełnianą nicią, zrumień ze wszystkich stron na rozgrzanym smalcu, po czym zdejmij z patelni i odstaw. Teraz obierz i pokrój na cienkie plasterki cebule, zrumień na patelni, dodaj cukier oraz pokruszony chleb i smaż mieszając 2 minuty (mieszanina powinna być złotobrązowa). Ponownie włóż mięso, wlej piwo i dodaj związane: tymianek, liść laurowy i natkę pietruszki. Całość zagotuj i duś pod przykryciem 1 godzinę 45 minut, często przewracając mięso. Nie zapomnij o wyjęciu zieleniny!
Miękką pieczeń pokrój, ułóż na półmisku, polej sosem i natychmiast podawaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz