Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Pomidory zapiekane z sosem Soubise

Składniki:
  • 60 dag pomidorów
  • 3 dag tartego parmezanu
  • 4 łyżki masła
  • 40 dag cebuli
  • 4 łyżki ryżu
  • 100 ml rosołu
  • 2 żółtka
  • 100 ml śmietany
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • krążki cytryny
    do dekoracji:
  • natka pietruszki
Na początku usmaż na maśle posiekaną cebulę i ryż. Potem wlej rosół, całość gotuj na małym ogniu 20 minut. Teraz zmiksuj, dodaj śmietanę, sok cytrynowy, żółtka, sól i pieprz.

Pomidory sparz, obierz i pokrój na plastry, pamiętając o usunięciu pestek. Ułóż je w naczyniu do zapiekania, zalej sosem Soubise, posyp parmezanem i zapiekaj 15 minut w temperaturze 200°C.

Przed podaniem udekoruj natką pietruszki i krążkiem cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...