- 75 dag mięsa wieprzowego od szynki
- 25 dag pieczarek
- 2 łyżki smalcu
- 1 cebula
- 1 łyżka mąki
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 4 duże kwaśne jabłka
- majeranek
- 10 dag żurawin lub mrożonych porzeczek
- 2 łyżki cukru
- sól
Na tłuszczu podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę oraz umyte i poszatkowane pieczarki. Dodaj je do pieczeni. Mięso podlej winem, oprósz majerankiem i duś pod przykryciem godzinę. Na 20 minut przed końcem duszenia poukładaj wokół pieczeni lekko wydrążone, oprószone majerankiem i wypełnione żurawinami lub porzeczkami posypanymi cukrem połówki jabłek (bez obierania).
Mięso przełóż na półmisek i udekoruj pieczonymi jabłkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz