Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Pieczeń z jabłkami

Składniki na 6 porcji:
  • 75 dag mięsa wieprzowego od szynki
  • 25 dag pieczarek
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 4 duże kwaśne jabłka
  • majeranek
  • 10 dag żurawin lub mrożonych porzeczek
  • 2 łyżki cukru
  • sól
Mięso umyj, usuń z niego skórę i nadmiar tłuszczu. Teraz natrzyj solą i (jeśli jest to konieczne) ciasno zwiń i zwiąż. Oprósz mąką i zrumień na rozgrzanym smalcu ze wszystkich stron. Potem przełóż do rondla.

Na tłuszczu podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę oraz umyte i poszatkowane pieczarki. Dodaj je do pieczeni. Mięso podlej winem, oprósz majerankiem i duś pod przykryciem godzinę. Na 20 minut przed końcem duszenia poukładaj wokół pieczeni lekko wydrążone, oprószone majerankiem i wypełnione żurawinami lub porzeczkami posypanymi cukrem połówki jabłek (bez obierania).

Mięso przełóż na półmisek i udekoruj pieczonymi jabłkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...