Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Pieczeń wieprzowa w sosie piwnym

Składniki na 8 porcji:
  • 2 1/2 kg mięsa wieprzowego od szynki
  • sos myśliwski
  • 20 dag cebuli
  • 2 kg ziemniaków
  • 1/2 szklanki piwa
  • 2 laski cynamonu
  • 2 łyżeczki mielonej gorczycy
  • sól
  • olej
Mięso opłucz i starannie osusz. Skórę ponacinaj w romby i natrzyj solą. Teraz ułóż w wysmarowanej olejem blasze skórą do spodu i zalej szklanką gorącej wody. Piecz 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C.

Ziemniaki i cebulę obierz, opłucz. Przekrój na pół. Pieczeń obróć i podlej piwem. Następnie obłóż warzywami, dodaj cynamon i gorczycę. Piecz godzinę, podlewając wytworzonym sosem.

Ugotowane warzywa wyjmij. Sos zlej, przecedź, dopraw do smaku przygotowanym wcześniej sosem myśliwskim. Zagotuj.

Pokrojone w plastry mięso podawaj z sosem i warzywami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...