Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Pieczeń wieprzowa w ziołowej pierzynce

Składniki:
  • 1 1/2 kg surowej szynki
  • 1/2 szklanki tartej bułki
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1/2 szklanki musztardy
  • 1/2 szklanki posiekanych ziół
  • 1 jajo
  • sól, pieprz
Mięso umyj, osusz, natrzyj solą oraz pieprzem i odstaw na pół godziny. Po tym czasie wstaw je do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C i upiecz w ciągu 60-70 minut.

Bułkę tartą wymieszaną ze śmietaną, musztardą, jajkiem i ziołami wyrób na gładką masę, doprawiając ją do smaku solą oraz pieprzem. Masą obłóż podpieczone mięso i wstaw ponownie do nagrzanego piekarnika na około pół godziny (masa powinna się zrumienić). Podawaj na zimno lub na gorąco z marynowanymi warzywami.

Do pieczonej szynki możesz podać sos z pieczenia zagęszczony mąką ziemniaczaną i doprawiony śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...