Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Pieczeń cielęca w sosie kaparowym

Składniki:
  • 1 kg zadniej cielęciny bez kości
  • 1 cytryna
  • 5 łyżek masła
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 1/2 szklanki białego półwytrawnego wina
    sos:
  • 1 łyżka mąki
  • 1/4 szklanki śmietanki
  • słoiczek kaparów
  • 2 żółtka
  • sól
  • pieprz
Mięso natrzyj solą, oprósz pieprzem i tymiankiem. Z cytryny zetrzyj skórkę, a wyciśniętym z niej sokiem skrop mięso i na godzinę wstaw je do lodówki. Połowę masła rozgrzej w brytfannie, umieść w niej mięso i wstaw do piekarnika o temperaturze 250°C . W trakcie pieczenia, które potrwa godzinę, mięso należy dość często podlewać winem.

Przygotuj teraz sos: resztę masła przesmaż z mąką i - ciągle mieszając - wlej szklankę wymieszanego z żółtkami zimnego sosu powstałego podczas pieczenia mięsa. Dodaj osączone kapary i podgotuj sos przez około 5 minut. Po przyprawieniu wymieszaj ze śmietanką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...