Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Pieczeń wieprzowa w sosie pieczarkowym

Składniki na 6 porcji:
  • 1 kg wieprzowiny
  • 2 cebule
  • 1/2 litra wywaru z warzyw
  • 5 pomidorów
  • 30 dag pieczarek
  • 6 łyżek oleju
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki czerwonego wina
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka śmietany
  • majeranek
  • 3-4 gałązki świeżego rozmarynu lub pół łyżeczki suszonego
  • 1 łyżka świeżego oregano lub pół łyżeczki suszonego
  • 1 łyżka posiekanej zieleniny (natka, szczypiorek, liście selera)
  • sól czosnkowa
  • sól, pieprz
Mięso umyj, starannie natrzyj solą czosnkową, pieprzem i majerankiem. Posyp posiekanym rozmarynem. Podpiecz na 2 łyżkach rozgrzanego oleju. Dodaj połowę posiekanej cebuli. Podlej połową wywaru z warzyw. Chwilę duś.

Mięso wstaw do rozgrzanego do 200°C piekarnika i piecz 90 minut na średnim ogniu.

Resztę cebuli zeszklij na 2 łyżkach oleju, wsyp mąkę i lekko ją zrumień. Teraz wlej wywar z pieczeni i wino. Pieczarki umyj, obierz, po czym podsmaż na reszcie oleju. Dodaj do sosu i wszystko razem podgotuj. Przypraw solą, pieprzem i zieleniną, a na koniec dodaj śmietanę.

Pomidory razem z oregano duś na maśle, aż będą miękkie. Obłóż nimi pokrojoną w plastry pieczeń. Sos podawaj osobno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...