- 1 kg wieprzowiny
- 2 cebule
- 1/2 litra wywaru z warzyw
- 5 pomidorów
- 30 dag pieczarek
- 6 łyżek oleju
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki czerwonego wina
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka śmietany
- majeranek
- 3-4 gałązki świeżego rozmarynu lub pół łyżeczki suszonego
- 1 łyżka świeżego oregano lub pół łyżeczki suszonego
- 1 łyżka posiekanej zieleniny (natka, szczypiorek, liście selera)
- sól czosnkowa
- sól, pieprz
Mięso wstaw do rozgrzanego do 200°C piekarnika i piecz 90 minut na średnim ogniu.
Resztę cebuli zeszklij na 2 łyżkach oleju, wsyp mąkę i lekko ją zrumień. Teraz wlej wywar z pieczeni i wino. Pieczarki umyj, obierz, po czym podsmaż na reszcie oleju. Dodaj do sosu i wszystko razem podgotuj. Przypraw solą, pieprzem i zieleniną, a na koniec dodaj śmietanę.
Pomidory razem z oregano duś na maśle, aż będą miękkie. Obłóż nimi pokrojoną w plastry pieczeń. Sos podawaj osobno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz