Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Pieczeń cielęca

Składniki:
  • 1 kg zadniej cielęciny
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka posiekanych zielonych listków estragonu
  • 1 łyżka suszonego estragonu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
Umytą i osuszoną cielęcinę skrop sokiem z cytryny, mocno natrzyj suszonym estragonem, zawiń w folię i zostaw na 2 dni w lodówce. Po wyjęciu natrzyj solą, obsmaż ze wszystkich stron na rumiano. Następnie przełóż do brytfanny, zalej stopionym masłem, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz. W trakcie pieczenia skrapiaj winem.

Przed podaniem posyp zielonym estragonem. Podawaj z makaronem lub francuskimi kluskami i surówką z kapusty pekińskiej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...