Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Pieczeń w skorupce

Składniki na 6-8 porcji:
  • 1 1/2 kg łopatki wieprzowej ze skórką
  • przyprawa do mięs
  • pieprz
  • 2 cebule
  • 2 liście laurowe
  • 3 goździki
  • 25 dag marchewki
  • gruby por
  • 20 dag korzenia selera
  • mielony kminek
  • po 1 łyżeczce pieprzu i gorczycy
  • około 600 ml piwa pszennego
  • sól
Piekarnik rozgrzej do temperatury 220°C. Błonę na mięsie natnij na krzyż, natrzyj solą i pieprzem.

Do dużego naczynia do pieczenia nalej wody na wysokość palca, posyp przyprawą do mięsa. Włóż pieczeń (błoną do dołu) i piecz ją w piekarniku 45 minut. Po 15 minutach odwróć.

Cebule obierz, naszpikuj je liśćmi laurowymi i goździkami. Marchew, pora i selera umyj, oczyść i pokrój w kostkę. Przygotowane warzywa połóż na pieczeni, posyp pieprzem, kminkiem i gorczycą, następnie dodaj pół litra piwa.

Wszystko piecz jeszcze półtorej godziny w temperaturze 200°C, mięso polewaj od czasu do czasu resztą piwa. Po godzinie pieczeń przykryj folią aluminiową.

Wyjmij mięso z brytfanny, warzywa i sos odlej. Mięso (bez folii) pozostaw w piekarniku. Cebule wyjmij z sosu. Sos wraz z warzywami przetrzyj, dodaj sól, pieprz i podawaj z mięsem.

Mięso podawaj z kluskami ziemniaczanymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...