- 1 1/2 kg łopatki wieprzowej ze skórką
- przyprawa do mięs
- pieprz
- 2 cebule
- 2 liście laurowe
- 3 goździki
- 25 dag marchewki
- gruby por
- 20 dag korzenia selera
- mielony kminek
- po 1 łyżeczce pieprzu i gorczycy
- około 600 ml piwa pszennego
- sól
Do dużego naczynia do pieczenia nalej wody na wysokość palca, posyp przyprawą do mięsa. Włóż pieczeń (błoną do dołu) i piecz ją w piekarniku 45 minut. Po 15 minutach odwróć.
Cebule obierz, naszpikuj je liśćmi laurowymi i goździkami. Marchew, pora i selera umyj, oczyść i pokrój w kostkę. Przygotowane warzywa połóż na pieczeni, posyp pieprzem, kminkiem i gorczycą, następnie dodaj pół litra piwa.
Wszystko piecz jeszcze półtorej godziny w temperaturze 200°C, mięso polewaj od czasu do czasu resztą piwa. Po godzinie pieczeń przykryj folią aluminiową.
Wyjmij mięso z brytfanny, warzywa i sos odlej. Mięso (bez folii) pozostaw w piekarniku. Cebule wyjmij z sosu. Sos wraz z warzywami przetrzyj, dodaj sól, pieprz i podawaj z mięsem.
Mięso podawaj z kluskami ziemniaczanymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz