Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Pieczeń wołowa na dziko

Składniki:
  • 800 g wołowiny zrazowej
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 1 liść laurowy
  • po 4 ziarnka ziela angielskiego i pieprzu
  • gałązka świeżego tymianku
  • 1/8 l czerwonego wina burgundzkiego
  • 1/8 l czerwonego octu winnego
  • 1/4 l wody
  • 1 łyżeczka soli, zmielony czarny pieprz
  • 50 g tłustego boczku
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
Na początku umyj mięso i osusz je ściereczką. Warzywa obierz i pokrój na duże kawałki. Ułóż je na mięsie razem z liściem laurowym, pieprzem, zielem angielskim, tymiankiem. Polej czerwonym winem.

Teraz zagotuj wodę z octem, schłodzoną wodą polej mięso. Mięso przykryj i wstaw do lodówki na 1-2 dni, od czasu do czasu je obracaj.

Piekarnik nagrzej do temperatury 220°C. Mięso osusz, natrzyj solą i pieprzem. Zalewę przecedź. Boczek pokrój w kostkę i wysmaż w brytfannie. Dodaj olej, rozgrzej go i włóż mięso. Obsmaż je mocno ze wszystkich stron. Do mięsa dodaj warzywa i przyprawy z marynaty oraz koncentrat pomidorowy. Następnie stopniowo dolewaj marynatę. Piecz mięso w przykrytej brytfannie na najniższym poziomie piekarnika przez 2 godziny.

Gotową pieczeń ułóż na podgrzanym półmisku i wstaw na 10 minut do gorącego, wyłączonego piekarnika. Przetrzyj sos przez sito, dopraw na słodko-kwaśno i podaj do pieczeni.

Najlepszymi dodatkami do pieczeni są knedle ziemniaczane z gotowanych ziemniaków, surówką z kapusty i ugotowane jarzyny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...