- 80 dag wołowiny zrazowej
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1/4 selera
- 1 liść laurowy
- po 4 ziarnka ziela angielskiego i pieprzu
- gałązka świeżego tymianku
- 1/8 l czerwonego wina burgundzkiego
- 1/8 l czerwonego octu winnego
- 1/4 l wody
- 1 łyżeczka soli
- zmielony czarny pieprz
- 10 dag ryżu ugotowanego
- słoiczek borówek
- 4 łyżki oleju
- ananasy
Teraz nagrzej piekarnik do temperatury 220°C. Wyjęte z zalewy i osuszone mięso natrzyj solą i pieprzem. Zalewę przecedź. Dodaj olej, dobrze go rozgrzej, włóż mięso i obsmaż mocno ze wszystkich stron. Do mięsa dodaj warzywa i przyprawy z marynaty, po czym stopniowo dolewaj marynatę. Piecz mięso w przykrytej brytfannie na najniższym poziomie piekarnika przez 2 godziny.
Gotową pieczeń ułóż na podgrzanym półmisku i wstaw na 10 minut do gorącego, ale wyłączonego piekarnika. Ułóż na ciepłym półmisku, dookoła mięsa wyłóż borówki i ozdób krążkami ananasa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz