Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Pieczeń wołowa na słodko

Składniki:
  • 80 dag wołowiny zrazowej
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 1 liść laurowy
  • po 4 ziarnka ziela angielskiego i pieprzu
  • gałązka świeżego tymianku
  • 1/8 l czerwonego wina burgundzkiego
  • 1/8 l czerwonego octu winnego
  • 1/4 l wody
  • 1 łyżeczka soli
  • zmielony czarny pieprz
  • 10 dag ryżu ugotowanego
  • słoiczek borówek
  • 4 łyżki oleju
  • ananasy
Mięso umyj i osusz ściereczką. Warzywa obierz i pokrój na duże kawałki. Ułóż je teraz na mięsie razem z liściem laurowym, pieprzem, zielem angielskim i tymiankiem. Na koniec polej wszystko czerwonym winem. Następnie zagotuj wodę z octem, ozięb ją i polej nią mięso. Mięso przykryj i wstaw do lodówki na 1-2 dni; od czasu do czasu obracaj, aby się równo zamarynowało.

Teraz nagrzej piekarnik do temperatury 220°C. Wyjęte z zalewy i osuszone mięso natrzyj solą i pieprzem. Zalewę przecedź. Dodaj olej, dobrze go rozgrzej, włóż mięso i obsmaż mocno ze wszystkich stron. Do mięsa dodaj warzywa i przyprawy z marynaty, po czym stopniowo dolewaj marynatę. Piecz mięso w przykrytej brytfannie na najniższym poziomie piekarnika przez 2 godziny.

Gotową pieczeń ułóż na podgrzanym półmisku i wstaw na 10 minut do gorącego, ale wyłączonego piekarnika. Ułóż na ciepłym półmisku, dookoła mięsa wyłóż borówki i ozdób krążkami ananasa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...