- 50 dag mielonego mięsa wołowego
- po 1 małej papryce czerwonej, żółtej i zielonej
- 1 mała cukinia
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 szklanka śmietany 12-proc.
- czerstwa bułka
- 1 jajo
- 20 dag pieczarek
- 2 łyżki margaryny
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka bulionu (instant)
- tłuszcz do formy
- 2 łyżki bułki tartej
- mielona papryka
- pieprz, sól
Z tak przygotowanej masy uformuj „bochenek” (około 25 cm długości), następnie ułóż go na blasze wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką. Wstaw do dobrze nagrzanego piekarnika i piecz około 50 minut. W tym czasie pokrój grzyby. Rozgrzej na patelni łyżkę margaryny i zeszklij resztę cebuli. Dodaj grzyby oraz śmietanę, całość zagotuj. Zagnieć mąkę z pozostałą margaryną, po czym uformuj małą kulkę. Wrzuć ją do sosu i mieszaj, aż się rozpuści. Sos zagotuj ponownie, dopraw pieprzem i łyżeczką bulionu.
Przez 3-4 minuty gotuj w osolonej wodzie odłożone uprzednio 2 łyżki warzyw, potem osącz je na sitku. Pieczeń ułóż na półmisku, pokrój w plastry i udekoruj warzywami.
Pieczeń smakuje wyśmienicie z krokietami ziemniaczanymi i sosem grzybowym (podanym w osobnym naczyniu).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz