Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Kolorowa pieczeń rzymska

Składniki:
  • 50 dag mielonego mięsa wołowego
  • po 1 małej papryce czerwonej, żółtej i zielonej
  • 1 mała cukinia
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 szklanka śmietany 12-proc.
  • czerstwa bułka
  • 1 jajo
  • 20 dag pieczarek
  • 2 łyżki margaryny
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka bulionu (instant)
  • tłuszcz do formy
  • 2 łyżki bułki tartej
  • mielona papryka
  • pieprz, sól
Bułkę namocz w zimnej wodzie. Marchew, cukinię, paprykę i cebulę oczyść, opłucz, po czym pokrój w drobną kostkę. Teraz zagnieć mięso z jajem, odciśniętą bułką, warzywami (2 łyżki odłóż do dekoracji) i połową cebuli. Dopraw do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką.

Z tak przygotowanej masy uformuj „bochenek” (około 25 cm długości), następnie ułóż go na blasze wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką. Wstaw do dobrze nagrzanego piekarnika i piecz około 50 minut. W tym czasie pokrój grzyby. Rozgrzej na patelni łyżkę margaryny i zeszklij resztę cebuli. Dodaj grzyby oraz śmietanę, całość zagotuj. Zagnieć mąkę z pozostałą margaryną, po czym uformuj małą kulkę. Wrzuć ją do sosu i mieszaj, aż się rozpuści. Sos zagotuj ponownie, dopraw pieprzem i łyżeczką bulionu.

Przez 3-4 minuty gotuj w osolonej wodzie odłożone uprzednio 2 łyżki warzyw, potem osącz je na sitku. Pieczeń ułóż na półmisku, pokrój w plastry i udekoruj warzywami.

Pieczeń smakuje wyśmienicie z krokietami ziemniaczanymi i sosem grzybowym (podanym w osobnym naczyniu).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...