Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Sernik puchaty

Składniki na 10 porcji:
  • 80 dag serka homogenizowanego light
  • sok i skórka starta z połowy cytryny
  • 2 jaja
  • 3 białka
  • 5 łyżek skrobi kukurydzianej
  • cukier waniliowy lub wanilia
  • szczypta soli
  • 2/3 szklanki mleka
  • 5 łyżek cukru pudru
  • tłuszcz i mąka do formy
    do dekoracji: bita śmietana
Zacznij od nagrzania piekarnika do temperatury 180°C. Białka ubij z solą na sztywną pianę. Pozostałe składniki zmiksuj.

Pianę z białek wyłóż na masę serową, całość delikatnie wymieszaj łyżką, po czym wlej do blachy lub dużej tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Piecz godzinę.

Uwaga: sernik szybko rośnie, po czym opada. Najlepszy jest 1-2 dni po upieczeniu - pamiętaj, by przechowywać go w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...