Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Pączki z morelową konfiturą

Składniki na 20 porcji:
    ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 2 1/2 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • szczypta zmielonego kardamonu
  • 4 dag drożdży
  • 1 niepełna szklanka letniego mleka
  • 2 całe jaja i 1 żółtko
  • 10 łyżeczek miękkiego masła
    ponadto:
  • 20 dag konfitury morelowej
  • 1 litr oleju do smażenia
  • 10 łyżek drobno zmielonego cukru lub cukru pudru
Mąkę starannie przesiej do miski, a potem wymieszaj z cukrem, cukrem waniliowym, skórką z cytryny i kardamonem. Drożdże pokrusz, rozpuść w letnim mleku i dodaj do mąki. Na koniec dodaj jeszcze jaja, żółtko i masło - wszystkie składniki wyrób mikserem na gładkie ciasto. Teraz przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut.

Po upływie podanego czasu ciasto jeszcze raz energicznie zagnieć, po czym rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką na placek grubości 5 mm. Szklanką średnicy około 6 cm na połowie placka zaznacz krążki, na każdy wyłóż po łyżeczce konfitury - całość delikatnie przykryj drugą połową ciasta. Tą samą szklanką wykrój pączki, brzegi mocno dociśnij. Pozostałe skrawki ciasta ponownie zagnieć i rozwałkuj, w ten sam sposób przygotuj resztę pączków. Wszystkie pączki przełóż na blachę wyłożoną pergaminem, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około 15 minut.

We frytownicy lub dużym ciężkim garnku rozgrzej tłuszcz. Wkładaj po 5 pączków i smaż około 5 minut, aż będą złocisto-brązowe. W czasie smażenia nie zapomnij odwrócić pączków na drugą stronę. Pączki wyjmij łyżką cedzakową, osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku i jeszcze ciepłe obtocz w cukrze. Podawaj lekko przestudzone.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...