- ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 2 1/2 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- otarta skórka z 1 cytryny
- szczypta zmielonego kardamonu
- 4 dag drożdży
- 1 niepełna szklanka letniego mleka
- 2 całe jaja i 1 żółtko
- 10 łyżeczek miękkiego masła
- ponadto:
- 20 dag konfitury morelowej
- 1 litr oleju do smażenia
- 10 łyżek drobno zmielonego cukru lub cukru pudru
Po upływie podanego czasu ciasto jeszcze raz energicznie zagnieć, po czym rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką na placek grubości 5 mm. Szklanką średnicy około 6 cm na połowie placka zaznacz krążki, na każdy wyłóż po łyżeczce konfitury - całość delikatnie przykryj drugą połową ciasta. Tą samą szklanką wykrój pączki, brzegi mocno dociśnij. Pozostałe skrawki ciasta ponownie zagnieć i rozwałkuj, w ten sam sposób przygotuj resztę pączków. Wszystkie pączki przełóż na blachę wyłożoną pergaminem, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około 15 minut.
We frytownicy lub dużym ciężkim garnku rozgrzej tłuszcz. Wkładaj po 5 pączków i smaż około 5 minut, aż będą złocisto-brązowe. W czasie smażenia nie zapomnij odwrócić pączków na drugą stronę. Pączki wyjmij łyżką cedzakową, osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku i jeszcze ciepłe obtocz w cukrze. Podawaj lekko przestudzone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz