- 50 dag mąki pszennej
- 4 żółtka
- 10 dag cukru
- 10 dag masła
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka spirytusu
- 4 dag drożdży
- 1 płaska łyżka soli
- aromat rumowy lub arakowy
- 1 kg smalcu do smażenia
- 1/2 szklanki cukru pudru lub biały lukier
- 30 dag osączonych konfitur z wiśni
Na każdy placek nałóż łyżeczkę wiśni i starannie zlep. Na posypanej mąką ściereczce ułóż kulki stroną zlepioną do dołu i pozostaw w ciepłym miejscu, by ponownie wyrosły.
Smaż pod przykryciem na złoty kolor, a po odwróceniu już bez przykrycia. Rumiane pączki wyjmij na talerz łyżką cedzakową, a gdy ostygną, polukruj lub posyp cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz