Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Pączki z wiśniami

Składniki:
  • 50 dag mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 10 dag cukru
  • 10 dag masła
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka spirytusu
  • 4 dag drożdży
  • 1 płaska łyżka soli
  • aromat rumowy lub arakowy
  • 1 kg smalcu do smażenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru lub biały lukier
  • 30 dag osączonych konfitur z wiśni
Drożdże wymieszaj z ciepłym mlekiem, dodaj łyżkę mąki i łyżeczkę cukru, a potem odstaw do wyrośnięcia. Do przesianej mąki dodaj żółtka utarte z cukrem, kilkoma kroplami olejku i odrobiną soli oraz wyrośnięty rozczyn. Zagnieć ciasto, pod koniec dodaj spirytus oraz rozpuszczone, ostudzone masło i wyrób, aż się całkowicie wchłonie (ciasto powinno mieć dość luźną konsystencję). Odstaw, aby wyrosło. Następnie nabieraj drewnianą łyżką umoczoną w wodzie i rozpłaszczaj na dłoni posypanej mąką.

Na każdy placek nałóż łyżeczkę wiśni i starannie zlep. Na posypanej mąką ściereczce ułóż kulki stroną zlepioną do dołu i pozostaw w ciepłym miejscu, by ponownie wyrosły.

Smaż pod przykryciem na złoty kolor, a po odwróceniu już bez przykrycia. Rumiane pączki wyjmij na talerz łyżką cedzakową, a gdy ostygną, polukruj lub posyp cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...