Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Pączki holenderskie z rodzynkami

Składniki na 25 pączków:
  • 50 dag mąki
  • 4 dag drożdży
  • 10 dag cukru
  • sól
  • 1 szklanka mleka
  • skórka starta z 1 cytryny i 1 pomarańczy
  • 2 jaja
  • 7 dag masła
  • 10 dag rodzynek
  • 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 l oleju
Mąkę przesiej, zrób dołek, dodaj drożdże, trochę cukru, pół mleka, przysyp mąką i odstaw rozczyn do wyrośnięcia. Pozostały cukier, mleko, szczyptę soli, startą skórkę, jajka i masło wyrób z rozczynem i mąką, po czym odstaw do wyrośnięcia.

Rodzynki sparz, osusz, wymieszaj z kandyzowaną skórką, dodaj do ciasta i razem je wyrób. Ciasto nabierane łyżką oprószoną mąką wrzucaj na rozgrzany w dużym rondlu tłuszcz. Pączki smaży się z obu stron przez 8 minut. Po wyjęciu osusz je na bibule.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...