- ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 5 dag drożdży
- 3 żółtka
- 1 jajo
- 1 1/2 szklanki mleka
- 10 dag masła
- 5 dag cukru
- szczypta soli
- smalec do smażenia
- nadzienie:
- 50 dag chudego wędzonego boczku
- gałka muszkatołowa
- majeranek
- pieprz
- jarzynka
Teraz ugotuj boczek i przekręć go przez maszynkę. Otrzymaną masę dopraw pieprzem, jarzynka, gałką i majerankiem.
Ciasto rozwałkuj na grubość około 2 cm, szklanką wytnij krążki, na środku każdego połóż trochę nadzienia. Uformuj pączki, odstaw do wyrośnięcia.
Na koniec roztop w rondlu smalec i smaż pączki z obu stron. Usmażone wykładaj na papierowe serwetki, żeby odsączył się tłuszcz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz