Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Pączki gospodarskie

Składniki na 12 porcji:
    ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 5 dag drożdży
  • 3 żółtka
  • 1 jajo
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 10 dag masła
  • 5 dag cukru
  • szczypta soli
  • smalec do smażenia
    nadzienie:
  • 50 dag chudego wędzonego boczku
  • gałka muszkatołowa
  • majeranek
  • pieprz
  • jarzynka
Drożdże rozetrzyj z cukrem, letnim mlekiem (pół szklanki) i łyżką mąki, odstaw do podrośnięcia. Obie mąki wysyp na stolnicę, wymieszaj, osól, wlej rozczyn i resztę mleka, po czym wbij 3 żółtka i całe jajo. Całość zagnieć i dodaj roztopione masło. Ciasto dokładnie wyrób i odstaw w ciepłe miejsce, by wyrosło.

Teraz ugotuj boczek i przekręć go przez maszynkę. Otrzymaną masę dopraw pieprzem, jarzynka, gałką i majerankiem.

Ciasto rozwałkuj na grubość około 2 cm, szklanką wytnij krążki, na środku każdego połóż trochę nadzienia. Uformuj pączki, odstaw do wyrośnięcia.

Na koniec roztop w rondlu smalec i smaż pączki z obu stron. Usmażone wykładaj na papierowe serwetki, żeby odsączył się tłuszcz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...