Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Pączki z nadzieniem waniliowym

Składniki:
    ciasto:
  • 1 kg mąki
  • 12 dag drożdży
  • 15 żółtek
  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 20 dag masła
  • po 1/4 szklanki spirytusu i rumu
  • cukier waniliowy
  • cukier puder do posypania
    nadzienie:
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki czystej wódki
Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru i szklanką mleka, a następnie połącz je ze szklanką mąki i odstaw do wyrośnięcia.

Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym, dodaj rozczyn, resztę mąki i mleka oraz oba alkohole. Wyrabiaj ciasto tak długo, aż będzie gładkie i lśniące. Pod koniec powolutku wlej roztopione i lekko przestudzone masło. Dobrze wyrobione ciasto odstaw, by wyrosło.

Pół szklanki mleka połącz z wódką i proszkiem budyniowym. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym. Wlej do niego rozrobiony budyń, a całość ugotuj i wystudź.

Z ciasta odrywaj małe kawałki, rozgnieć je w ręku na krążki, a w środek każdego z nich włóż łyżeczką nadzienie waniliowe. Po dokładnym zlepieniu i uformowaniu kulek odkładaj je do wyrośnięcia na ściereczkę posypaną mąką.

W rondlu rozgrzej tłuszcz, pączki oczyść pędzelkiem z nadmiaru mąki i wkładaj do tłuszczu spodem do góry. Usmaż je na złotobrązowy kolor, a następnie wyjmij na bibułę. Teraz wystarczy już poczekać, aż wystygną i obsypać je cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...