- ciasto:
- 1 kg mąki
- 12 dag drożdży
- 15 żółtek
- 2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 20 dag masła
- po 1/4 szklanki spirytusu i rumu
- cukier waniliowy
- cukier puder do posypania
- nadzienie:
- 1 budyń waniliowy
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki cukru
- 1 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki czystej wódki
Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym, dodaj rozczyn, resztę mąki i mleka oraz oba alkohole. Wyrabiaj ciasto tak długo, aż będzie gładkie i lśniące. Pod koniec powolutku wlej roztopione i lekko przestudzone masło. Dobrze wyrobione ciasto odstaw, by wyrosło.
Pół szklanki mleka połącz z wódką i proszkiem budyniowym. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym. Wlej do niego rozrobiony budyń, a całość ugotuj i wystudź.
Z ciasta odrywaj małe kawałki, rozgnieć je w ręku na krążki, a w środek każdego z nich włóż łyżeczką nadzienie waniliowe. Po dokładnym zlepieniu i uformowaniu kulek odkładaj je do wyrośnięcia na ściereczkę posypaną mąką.
W rondlu rozgrzej tłuszcz, pączki oczyść pędzelkiem z nadmiaru mąki i wkładaj do tłuszczu spodem do góry. Usmaż je na złotobrązowy kolor, a następnie wyjmij na bibułę. Teraz wystarczy już poczekać, aż wystygną i obsypać je cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz