Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Puchar z melona

Składniki:
  • 2 małe melony
  • 10 dag posiekanych migdałów
  • po 5 dag posiekanych orzechów włoskich i rodzynek
  • 2 łyżki koniaku
  • 1 kieliszek porto
  • 2-3 gałązki świeżej mięty
Umyte i osuszone melony włóż do lodówki, po czym - dobrze schłodzone - poprzekrawaj na połówki, z których delikatnie wydrąż miąższ, a brzegi łupin dekoracyjnie ponacinaj w ząbki, zawiń w folię i umieść w lodówce. Natomiast miąższ melona, po usunięciu pestek, pokrój w kostkę lub łyżeczką wydrąż kulki, skrop połową wina, przykryj i też wstaw do lodówki.

Umyte i sparzone rodzynki zalej koniakiem. Wypełnij nimi łupiny melona, wymieszanymi z kulkami z miąższu, migdałami i orzechami; farsz skrop resztą wina i przybierz gałązkami mięty.

Przed podaniem deser ten wymaga mocnego schłodzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...