Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Galaretka ananasowa

Składniki na 6 porcji:
  • 1 puszka ananasa w kawałkach
  • kilkanaście wiśni z konfitury
  • 2 szklanki wytrawnego białego wina
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3-4 łyżeczki żelatyny
Żelatynę namocz w wodzie (1/2 szklanki). Kawałki ananasa wyjmij z puszki i dokładnie osącz. Zagotuj wino z cukrem, otartą skórką, sokiem z cytryny i sokiem ananasowym. Teraz wlej rozpuszczoną żelatynę i bardzo dokładnie wymieszaj.

Do przygotowanych małych salaterek nalej do 1/3 wysokości przestudzoną galaretę, a gdy zakrzepnie, ułóż kawałki ananasa, udekoruj wisienkami z konfitury, zalej przestudzoną galaretką. Danie podawaj schłodzone.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...