Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Pączki popularne

Składniki:
  • 40 dag mąki
  • po 10 dag cukru i masła
  • 6 żółtek
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 dag drożdży
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 1 kieliszek rumu
  • 15 dag konfitury z wiśni
  • 1 litr oleju do smażenia
    lukier:
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • sok z 1/2 cytryny
Drożdże rozpuść w letnim mleku, wymieszaj z połową mąki i odstaw do wyrośnięcia. Żółtka utrzyj z cukrem i skórką z cytryny na kogel-mogel. Resztę mąki wsyp do miski, dodaj przygotowany rozczyn, kogel-mogel, rum i roztopione masło.

Wszystkie składniki połącz i starannie wyrób ciasto, po czym odstaw je w ciepłe miejsce. Gdy już wyrośnie, formuj z niego kulki, w środek wkładaj łyżeczkę konfitury. Odstaw do wyrośnięcia na pergaminie wysypanym mąką.

Wyrośnięte pączki smaż w gorącym oleju tak jak pączki domowe. Wyjmuj na bibułkę, aby obciekły z tłuszczu. Jeszcze ciepłe zanurzaj jedną stroną w lukrze.

Przygotuj lukier: cukier i wodę zagotuj, a następnie utrzyj do białości, dodając sok z cytryny. Jeżeli masa będzie zbyt gęsta, dolej ciepłej wody. Lukier powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...