- 40 dag mąki
- po 10 dag cukru i masła
- 6 żółtek
- 1/2 szklanki mleka
- 4 dag drożdży
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- 1 kieliszek rumu
- 15 dag konfitury z wiśni
- 1 litr oleju do smażenia
- lukier:
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki wody
- sok z 1/2 cytryny
Wszystkie składniki połącz i starannie wyrób ciasto, po czym odstaw je w ciepłe miejsce. Gdy już wyrośnie, formuj z niego kulki, w środek wkładaj łyżeczkę konfitury. Odstaw do wyrośnięcia na pergaminie wysypanym mąką.
Wyrośnięte pączki smaż w gorącym oleju tak jak pączki domowe. Wyjmuj na bibułkę, aby obciekły z tłuszczu. Jeszcze ciepłe zanurzaj jedną stroną w lukrze.
Przygotuj lukier: cukier i wodę zagotuj, a następnie utrzyj do białości, dodając sok z cytryny. Jeżeli masa będzie zbyt gęsta, dolej ciepłej wody. Lukier powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz