Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Pączki ptysiowe

Składniki:
    ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka rozpuszczonego masła
  • 4 jaja
  • olej do smażenia
    sos:
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 2 jaja
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki czekolady w proszku
  • 1 łyżeczka mąki
Zagotuj wodę z topionym masłem, do wrzątku wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj, żeby nie było grudek. Odstaw do ostygnięcia, a następnie wbijaj po jednym jaju i wyrabiaj tak długo, aż powstanie jednolita masa. Ciasto przykryj i schłódź w lodówce.

Teraz zagotuj mleko. Pozostałe składniki sosu wymieszaj, zalej gotującym mlekiem i chwilę pogotuj. Zdejmij z ognia.

Do rondla wlej olej na wysokość 3-4 cm i mocno podgrzej. Dłonie nasmaruj tłuszczem i formuj z ciasta kulki wielkości włoskiego orzecha. Wrzucaj je do gorącego oleju, a usmażone wyjmuj łyżką cedzakową i polewaj sosem czekoladowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...