- ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 2 szklanki wody
- 1 szklanka rozpuszczonego masła
- 4 jaja
- olej do smażenia
- sos:
- 1 1/2 szklanki mleka
- 2 jaja
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka masła
- 4 łyżki czekolady w proszku
- 1 łyżeczka mąki
Teraz zagotuj mleko. Pozostałe składniki sosu wymieszaj, zalej gotującym mlekiem i chwilę pogotuj. Zdejmij z ognia.
Do rondla wlej olej na wysokość 3-4 cm i mocno podgrzej. Dłonie nasmaruj tłuszczem i formuj z ciasta kulki wielkości włoskiego orzecha. Wrzucaj je do gorącego oleju, a usmażone wyjmuj łyżką cedzakową i polewaj sosem czekoladowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz