- 50 dag mąki
- po 10 dag cukru i masła
- 7 żółtek
- 1 szklanka mleka
- 4 dag drożdży
- 2 łyżki spirytusu
- 1 aromat rumowy
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 3 dag migdałów
- 1 cukier waniliowy
- 1 słoik konfitury morelowej
- olej do smażenia
- lukier:
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki wody
- sok z 1/2 cytryny
- 1 aromat rumowy
- do dekoracji:
- 5 dag smażonej skórki pomarańczowej
Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym, skórką z pomarańczy, aromatem rumowym oraz posiekanymi migdałami. Rozczyn połącz z masą jajeczną, resztą mąki, spirytusem i rozpuszczonym masłem. Wszystkie składniki wymieszaj i starannie wyrób ciasto.
Przygotowane ciasto umieść w ciepłym miejscu, by wyrosło. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę, rozwałkuj na grubość 1 cm i szklanką wykrawaj krążki. Na każdy krążek kładź konfiturę, delikatnie nakryj drugim, po czym ostrożnie zlep brzegi. Zlepione odkładaj na papierowy ręcznik wysypany mąką.
Gdy pączki podrosną, smaż je w gorącym oleju tak jak pączki domowe. Po usmażeniu i osączeniu z tłuszczu oblej lukrem i posyp smażoną skórką pomarańczową.
Przygotowanie lukru jest bardzo proste. Z wody i cukru ugotuj syrop „do nitki”. Zdejmij z ognia, przestudź i ucieraj, aż masa zbieleje. Wtedy dodaj aromat rumowy, sok z cytryny i tyle ciepłej wody, aby lukier miał gęstość śmietany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz