Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Pączki luksusowe

Składniki:
  • 50 dag mąki
  • po 10 dag cukru i masła
  • 7 żółtek
  • 1 szklanka mleka
  • 4 dag drożdży
  • 2 łyżki spirytusu
  • 1 aromat rumowy
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 3 dag migdałów
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 słoik konfitury morelowej
  • olej do smażenia
    lukier:
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 aromat rumowy
    do dekoracji:
  • 5 dag smażonej skórki pomarańczowej
Pół szklanki mąki zaparz wrzącym mlekiem (też pół szklanki), po czym ostudź. Drożdże rozrób z pozostałym ciepłym mlekiem, połącz z zaparzoną mąką i połową pozostałej mąki. Wymieszaj i odstaw do podrośnięcia.

Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym, skórką z pomarańczy, aromatem rumowym oraz posiekanymi migdałami. Rozczyn połącz z masą jajeczną, resztą mąki, spirytusem i rozpuszczonym masłem. Wszystkie składniki wymieszaj i starannie wyrób ciasto.

Przygotowane ciasto umieść w ciepłym miejscu, by wyrosło. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę, rozwałkuj na grubość 1 cm i szklanką wykrawaj krążki. Na każdy krążek kładź konfiturę, delikatnie nakryj drugim, po czym ostrożnie zlep brzegi. Zlepione odkładaj na papierowy ręcznik wysypany mąką.

Gdy pączki podrosną, smaż je w gorącym oleju tak jak pączki domowe. Po usmażeniu i osączeniu z tłuszczu oblej lukrem i posyp smażoną skórką pomarańczową.

Przygotowanie lukru jest bardzo proste. Z wody i cukru ugotuj syrop „do nitki”. Zdejmij z ognia, przestudź i ucieraj, aż masa zbieleje. Wtedy dodaj aromat rumowy, sok z cytryny i tyle ciepłej wody, aby lukier miał gęstość śmietany.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...