Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Pączki włoskie

Składniki:
  • 50 dag mąki
    po 10 dag: cukru i masła
  • 8 żółtek
  • 1 szklanka mleka
  • 4 dag drożdży
  • 2 łyżki spirytusu
  • cukier waniliowy
  • aromat rumowy
  • olej do smażenia
    masa marcepanowa:
  • 10 dag migdałów
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 białka
    sos:
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 1/2 szklanki wody
  • 10 dag cukru
  • 3 jaja
Pół szklanki mąki zaparz wrzącym mlekiem (pół szklanki), po czym wystudź. Drożdże rozrób pozostałym mlekiem (ciepłym) i połącz z zaparzoną mąką oraz połową pozostałej mąki. Wymieszaj i odstaw do podrośnięcia.

Teraz utrzyj żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Rozczyn wymieszaj z masą jajeczną, resztą mąki, spirytusem, rozpuszczonym masłem i aromatem, a potem starannie wyrób ciasto i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Przygotuj masę: migdały sparz, obierz, wysusz w piekarniku i zetrzyj na specjalnej tarce. Dodaj cukier puder i ubitą na sztywno pianę. Dokładnie wymieszaj.

Z wyrośniętego ciasta formuj następnie małe pączki (o średnicy około 3 cm), nadziewaj je masą marcepanową i odkładaj na stolnicę, by znów wyrosły. Smaż w gorącym oleju tak jak pączki domowe.

Przygotuj sos: wszystkie składniki sosu włóż do naczynia i ubijaj na parze tak długo, aż woda w garnku się zagotuje. Następnie odstaw naczynie z ognia i nadal ubijaj sos do zgęstnienia.

Usmażone gorące pączki polej sosem i podaj - najlepsze są od razu po przygotowaniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...