- 50 dag mąki
- po 10 dag: cukru i masła
- 8 żółtek
- 1 szklanka mleka
- 4 dag drożdży
- 2 łyżki spirytusu
- cukier waniliowy
- aromat rumowy
- olej do smażenia
- masa marcepanowa:
- 10 dag migdałów
- 10 dag cukru pudru
- 2 białka
- sos:
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 1/2 szklanki wody
- 10 dag cukru
- 3 jaja
Teraz utrzyj żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Rozczyn wymieszaj z masą jajeczną, resztą mąki, spirytusem, rozpuszczonym masłem i aromatem, a potem starannie wyrób ciasto i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Przygotuj masę: migdały sparz, obierz, wysusz w piekarniku i zetrzyj na specjalnej tarce. Dodaj cukier puder i ubitą na sztywno pianę. Dokładnie wymieszaj.
Z wyrośniętego ciasta formuj następnie małe pączki (o średnicy około 3 cm), nadziewaj je masą marcepanową i odkładaj na stolnicę, by znów wyrosły. Smaż w gorącym oleju tak jak pączki domowe.
Przygotuj sos: wszystkie składniki sosu włóż do naczynia i ubijaj na parze tak długo, aż woda w garnku się zagotuje. Następnie odstaw naczynie z ognia i nadal ubijaj sos do zgęstnienia.
Usmażone gorące pączki polej sosem i podaj - najlepsze są od razu po przygotowaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz