- 8-10 ugotowanych ziemniaków
- 1-1 1/2 szklanki mąki
- 1 szklanka śmietany
- 2 jaja
- 20 dag słoniny
- 10-20 dag okrawków wędlin
- 2 duże cebule
- 1 szklanka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
Ziemniaki przepuść przez maszynkę, włóż do miski, wbij do niej także jaja i wlej śmietanę. Następnie, mieszając, stopniowo dosypuj przesianą mąkę i wyrób ścisłe ciasto.
Ułóż je na posypanej mąką stolnicy i rozwałkuj na grubość około 2 cm. Przygotowaną masę pietruszkowo-cebulową równomiernie rozłóż na cieście i zwiń w roladę. Ułóż ją na wysmarowanej masłem brytfance, skrop stopionym masłem, wstaw do nagrzanego piekarnika i upiecz na złoty kolor.
Podawaj na gorąco, pokrojoną w grube plastry, polaną stopionym masłem - z dodatkiem surówek, lub na zimno - z pikantnymi sosami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz