Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Niemiecka rolada

Składniki:
  • 8-10 ugotowanych ziemniaków
  • 1-1 1/2 szklanki mąki
  • 1 szklanka śmietany
  • 2 jaja
  • 20 dag słoniny
  • 10-20 dag okrawków wędlin
  • 2 duże cebule
  • 1 szklanka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
Słoninę pokrój, stop ją na rozgrzanej patelni, zeszklij na niej posiekaną cebulę, po czym dodaj drobno pokrojone okrawki wędlin i jeszcze chwilę smaż, ciągle mieszając. Dopraw solą i pieprzem, zdejmij z ognia i wymieszaj z posiekaną natką.

Ziemniaki przepuść przez maszynkę, włóż do miski, wbij do niej także jaja i wlej śmietanę. Następnie, mieszając, stopniowo dosypuj przesianą mąkę i wyrób ścisłe ciasto.

Ułóż je na posypanej mąką stolnicy i rozwałkuj na grubość około 2 cm. Przygotowaną masę pietruszkowo-cebulową równomiernie rozłóż na cieście i zwiń w roladę. Ułóż ją na wysmarowanej masłem brytfance, skrop stopionym masłem, wstaw do nagrzanego piekarnika i upiecz na złoty kolor.

Podawaj na gorąco, pokrojoną w grube plastry, polaną stopionym masłem - z dodatkiem surówek, lub na zimno - z pikantnymi sosami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...