Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Kolorowa tarta

Składniki na 6 porcji:
    ciasto:
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 łyżeczki soli
    farsz:
  • 50 dag białej cebuli
  • po 1/2 czerwonej, żółtej i zielonej papryki
  • 10 dag szynki
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • 4 jaja
  • 1 łyżka przyprawy do pizzy
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
Drożdże zalej w misce wodą o temperaturze około 40°C, przykryj i odstaw na kilka minut, potem wsyp do nich mąkę i sól oraz wlej oliwę. Ciasto dokładnie wyrób. Gdy będzie już gładkie i miękkie, postaw je w ciepłym miejscu, by wyrosło. Cebulę pokrój w cienkie plasterki, papryki i szynkę w równą kosteczkę. Wszystko razem podsmaż na oliwie, przestudź, po czym zapraw śmietaną wymieszaną z rozbełtanymi jajami, przyprawą do pizzy i solą.

Na końcu wysmaruj tłuszczem formę do tarty i starannie oprósz mąką. Następnie wylep rozwałkowanym ciastem, do środka włóż farsz i rozprowadź go równą warstwą. Formę wstaw do nagrzanego piekarnika (około 200°C) na 35-40 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...