Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Chińska sałatka z indyka

Składniki:
  • 30 dag piersi z indyka (pieczonej lub gotowanej)
  • 5 plastrów ananasa z puszki
  • 15 dag kiełków sojowych
  • 10 dag pieczarek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 3 łyżki uprażonych i posiekanych orzeszków ziemnych
  • 3-4 liście zielonej sałaty
  • 2 łyżki czereśni (mogą być z kompotu)
    sos:
  • 1 szklanka jogurtu
  • 2 łyżki majonezu sałatkowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki otartej skórki z cytryny
  • 2-4 krople sosu tabasco
  • 1/2 łyżeczki curry
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
Zacznij od dokładnego wymieszania składników sosu. Kiedy już to zrobisz, przykryj naczynie i na krótko odstaw do schłodzenia.

Upieczone lub ugotowane mięso indyka oraz plastry ananasa pokrój w kostkę, a pieczarki w plasterki, skrapiając je sokiem z cytryny. Dodaj kiełki sojowe, polej całość sosem, przykryj i ponownie wstaw do lodówki.

Podawaj sałatkę ułożoną na liściach sałaty, posypaną orzeszkami i udekorowaną czereśniami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...