Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Kapusta czerwona z winogronami

Składniki:
  • 1/2 główki czerwonej kapusty
  • 30 dag jasnych winogron
  • 1 winne jabłko (najlepiej antonówka)
  • 10 dag wyłuskanych orzechów włoskich (lub innych)
    sos:
  • 1 opakowanie jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki octu winnego (jabłkowego)
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
Przed przystąpieniem do przygotowania potrawy kapustę opłucz, oczyść z wierzchnich liści. Następnie poszatkuj, usuń z niej głąb, liście sparz i odsącz. Następnie obierz jabłko, a po usunięciu gniazda nasiennego pokrój je na cienkie plasterki, skrop sokiem z cytryny. Winogrona oderwij od gałązek, opłucz, osusz. Orzechy posiekaj. Kapustę, winogrona i jabłko połącz z orzechami.

Przygotuj sos: jogurt dopraw octem winnym, solą i pieprzem, utrzyj z oliwą na jednolity sos. Polej nim sałatkę, wszystkie składniki delikatnie wymieszaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...