Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Kapusta włoska z morelami

Składniki:
  • 1/2 główki kapusty włoskiej
  • kilkanaście suszonych moreli
  • 5 dag pestek słonecznika
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    sos:
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • sok z cytryny
  • cukier
  • sól, pieprz
Kapustę oczyść (usuń wierzchnie liście i głąb), cienko poszatkuj, posyp solą i odstaw. Morele namocz, potem odsącz i pokrój w paseczki. Na suchej patelni upraż pestki słonecznika, uważając, by się za mocno nie zarumieniły.

Z oleju, soku z cytryny, soli, cukru i pieprzu utrzyj sos. Składniki sałatki wymieszaj, polej sosem, na koniec udekoruj natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...