Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Naleśniki z wołowiną

Składniki na 4 porcje:
    ciasto:
  • 10 dag mąki
  • 2 jaja
  • 1/4 l mleka
  • 1/4 l wody
  • tłuszcz do smażenia
  • sól
    nadzienie:
  • 12 dag chudej mielonej wołowiny
  • 4 pomidory
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 15 dag ananasa w kostkach
  • szczypta cukru
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżeczka masła
  • szczypta ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • biały pieprz
  • sól
Sparzone i obrane ze skórki pomidory pokrój w kostkę. Podsmaż też na oleju obrane i posiekane cebulę i czosnek i dołóż do nich mięso. Gdy trochę się podsmaży, połącz je z pomidorami, przypraw solą i pieprzem i pod przykryciem poduś na słabym ogniu przez 30 minut. Przed upływem ostatnich 10 minut dodaj natkę i dopraw do smaku szczyptą cukru.

Rozgrzej na patelni masło i na średnim ogniu podduś na nim kostki ananasa do momentu wyparowania z nich soku, po czym przypraw je papryką w proszku.

Z białek ubij pianę, a żółtka zmiksuj z resztą składników na ciasto. Na usmażone naleśniki ponakładaj mięso i kawałki ananasa i każdy z nich zroluj. Podawaj z surówką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...