- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka mleka
- 3 jaja
- 3-4 łyżki gazowanej wody mineralnej
- szczypta soli
- szczypta proszku do pieczenia
- nadzienie:
- 30 dag świeżych grzybów leśnych
- 1 mały pomidor
- 1 cebula
- 5 dag wędzonego boczku
- 1/2 szklanki bulionu grzybowego (instant)
- 3/4 pojemnika gęstej kwaśnej śmietany (15 dag)
- po 1/2 pęczka szczypiorku i natki pietruszki
- 4 łyżki masła lub margaryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki tymianku
- pieprz
Usmaż na 3 łyżkach tłuszczu 4 naleśniki. Na reszcie tłuszczu podsmaż boczek i zeszklij cebulę. Odłóż je z patelni i podsmaż grzyby. Potem wrzuć pomidory, boczek i cebulę. Na koniec wlej bulion i całość zagotuj. Dodaj śmietanę, zagęść mąką. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem, wymieszaj z posiekaną zieleniną. Napełnij naleśniki nadzieniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz