Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Naleśniki z grzybami

Składniki na 4 porcje:
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 3 jaja
  • 3-4 łyżki gazowanej wody mineralnej
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia
    nadzienie:
  • 30 dag świeżych grzybów leśnych
  • 1 mały pomidor
  • 1 cebula
  • 5 dag wędzonego boczku
  • 1/2 szklanki bulionu grzybowego (instant)
  • 3/4 pojemnika gęstej kwaśnej śmietany (15 dag)
  • po 1/2 pęczka szczypiorku i natki pietruszki
  • 4 łyżki masła lub margaryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • pieprz
Z jajek, mąki i mleka zrób ciasto naleśnikowe, dodaj sól i proszek do pieczenia. Oczyść i umyj grzyby, pokrój je na połówki, a pomidory - na ćwiartki. Obierz cebulę, dokładnie pokrój ją w kostkę. Pokrój też boczek. Teraz do przygotowanego ciasta dodaj wodę mineralną.

Usmaż na 3 łyżkach tłuszczu 4 naleśniki. Na reszcie tłuszczu podsmaż boczek i zeszklij cebulę. Odłóż je z patelni i podsmaż grzyby. Potem wrzuć pomidory, boczek i cebulę. Na koniec wlej bulion i całość zagotuj. Dodaj śmietanę, zagęść mąką. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem, wymieszaj z posiekaną zieleniną. Napełnij naleśniki nadzieniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...