Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Mule po normandzku

Składniki:
  • 50 dag muli
  • 1 mały por
  • 2 małe cebule
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oleju saflorowego
  • 1/16 l wytrawnego białego wina
  • 1/16 l wywaru rybnego
  • 1/4 łyżeczki grubo tłuczonego czarnego pieprzu
  • 10 dag przecieru pomidorowego
  • sól morska
Mule dokładnie umyj szczoteczką pod bieżącą wodą. Muszle niedomknięte odrzuć, gdyż nie nadają się do spożycia.

Por oczyść, umyj i pokrój w cienkie paski. Cebulę i czosnek obierz. Cebulę pokrój w plasterki, a czosnek posiekaj.

W garnku rozgrzej olej. Podsmaż na szklisto por, cebulę i czosnek. Dodaj mule, podlej winem i wywarem rybnym, a także oprósz pieprzem. Gotuj mule mniej więcej 10 minut w szczelnie zamkniętym garnku, od czasu do czasu potrząsając.

Łyżką cedzakową wyjmij mule z wywaru, odrzuć muszle, które się nie otworzyły, gdyż nie nadają się do spożycia. Do wywaru dodaj pomidory i odparuj na ostrym ogniu, zmniejszając objętość sosu o mniej więcej jedną czwartą.

Wlej sos do głębokiego talerza lub do salaterki i włóż mule.

1 komentarz:

  1. DUŻY BŁĄD
    To nie są mule po normandzku, tylko prowansalskie !!!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...