- 50 dag muli
- 1 mały por
- 2 małe cebule
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oleju saflorowego
- 1/16 l wytrawnego białego wina
- 1/16 l wywaru rybnego
- 1/4 łyżeczki grubo tłuczonego czarnego pieprzu
- 10 dag przecieru pomidorowego
- sól morska
Por oczyść, umyj i pokrój w cienkie paski. Cebulę i czosnek obierz. Cebulę pokrój w plasterki, a czosnek posiekaj.
W garnku rozgrzej olej. Podsmaż na szklisto por, cebulę i czosnek. Dodaj mule, podlej winem i wywarem rybnym, a także oprósz pieprzem. Gotuj mule mniej więcej 10 minut w szczelnie zamkniętym garnku, od czasu do czasu potrząsając.
Łyżką cedzakową wyjmij mule z wywaru, odrzuć muszle, które się nie otworzyły, gdyż nie nadają się do spożycia. Do wywaru dodaj pomidory i odparuj na ostrym ogniu, zmniejszając objętość sosu o mniej więcej jedną czwartą.
Wlej sos do głębokiego talerza lub do salaterki i włóż mule.
DUŻY BŁĄD
OdpowiedzUsuńTo nie są mule po normandzku, tylko prowansalskie !!!